Språkblogg

Be om hjälp!

SpråkhjälpFör dig som pluggar på högskola eller universitet finns ofta hjälp att få med uppsatsskrivande och annat vetenskapligt skrivande. Utnyttja det! Språkstödjarna skriver inte uppsatsen åt dig, inte heller rättar de alla stavfel. Men de kommer med goda råd om stil, disposition och ordval. Du kan få individuell handledning i skriftlig framställning på både svenska och engelska.

Här är direktlänkar till ett par högskolors språkverkstäder:

Studieverkstaden vid Umeå universitet
Språkverkstaden vid Linköpings universitet
Språkhandledning vid Göteborgs universitet
Språkverkstaden vid Uppsala universitet
Språkcentrum vid Högskolan i Dalarna

Är det någon skillnad på före och innan?

Före välkomsttalet, innan middagen börjar. När använder man egentligen före och innan? För vissa klingar det ostämt i språkörat om de hör användningen före kafferasten börjar.

Vad beror det på? Svaret finner vi i grammatiken. Före är en före eller innan?preposition, medan innan främst är en subjunktion. För den som vill läsa mer om vad det betyder rekommenderar jag Ylva Byrmans språkblogg i Svenska dagbladet, där hon noggrant förklarar skillnaden.

Om man inte vill sätta sig in i ordklasser och satsdelar kan man använda minnesregeln att innan ska hänga ihop med ett efterföljande verb, till exempel börjar eller kommer, medan före aldrig ska ha något verb. Till exempel:

Vi ska äta middag före fotbollsträningen.
Vi ska ses före teatern.
Jag ska ta en drink före middagen.

och

Vi ska äta middag innan fotbollsträningen börjar.
Vi ska ses innan teatern börjar.
Jag ska ta en drink innan jag äter middag.

 

Skriv inte så här:

Före lunchen börjar ska vi få ta del av Eriks resultat.
Uppsatsen ska vara klar före sommarlovet kommer.

Språket är levande, och det finns inget som säger att den här distinktionen alltid kommer finnas kvar. Om tillräckligt många inte bryr sig om att skilja på före och innan kanske en språkförändring sker. Men innan det händer använder vi före som preposition när vi skriver offentliga texter, tycker jag.

Recept för många

Jag hittade ett recept i en kokbok som verkar helt fantastiskt. En liten påse champinjoner ger 604 portioner! Det är ju nästan i klass med Jesus och hans fiskar.

Eller skulle boken behövt en vända till med korrekturläsning?

Anpassa budskapet efter din målgrupp

StudentIdag är det sista april, och i studentstaden Uppsala firas det som vanligt ordentligt. Något jag fick lära mig på språklektionerna på universitetet var att han dricker i futurum heter han är full. Fast egentligen är det väl han kommer att vara bakis? Något har jag åtminstone lärt mig under mina år vid Uppsala universitet.

Ordens ordning spelar roll

En trend jag har fastnat för när jag korrekturläst och granskat texter är att många skriver nödvändigtvis inte istället för inte nödvändigtvis. Till exempel:

”Det finns många olika klädstilar idag, man behöver nödvändigtvis inte välja den som är populärast och syns i tidningarna och på tv.”

Resultatet blir nog inte vad författaren hade tänkte sig. I citatet ovan står det ju att man måste låta bli att välja den populäraste klädstilen.

Tips! Läs din text en gång till och fundera om du har använd fasta uttryck av den här typen på rätt sätt!

Stavfel ger minskat förtroende för texten

Det finns olika typer av stavfel. De som beror på slarv (alrdig), och de som beror på dåliga rättskrivningskunskaper (alldrig). Stavfelen saktar ner läsandet och mottagaren blir mindre villig att ta till sig budskapet. Forskning har visat att vi som läsare i regel är mindre förlåtande när det gäller slarvfel. Dessutom upptäcker vi lättare slarfvel än rätskrivningsfel.

Tänk på det när du arbetar med din text! En läsare som inte får fötroende för din text frå det hellre itne för ditt budskap.

Gör alltid en stavningskontroll i Word innan du lämnar i från dig din text. Det kan hjälpa dig att hitta fel som du tidigare missat.

Rättstavningsverktyget i Word hittar du i fliken "Granska".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer om olika typer av stavfel och effekten det får på läsningen i artikeln Experimentell språkvård (pdf), författad av Lars Melin. 
 

Låt skrivandet ta tid

Det viktigaste momentet i skrivprocessen? När texten får vila! Skriv texten, lägg ifrån dig den ett par timmar eller ett par dagar, och titta på den igen sen. Du kommer att se den med nya ögon, du kommer hitta syftningsfelen och upptäcka om den fungerar eller inte.

 

Credit: Free photos from acobox.com